onsdag 6. juni 2007

krl og samfunnsfag oppgaven!! =)

KRL OG SAMFUNNSFAGOPPGAVE



Rupinder og Afshan er to gode venner som bor sammen i en 3 roms leilighet i Gamlebyen i Oslo. De har bodd sammen snart i to år og de trives. Når det gjelder om Gamlebyen er et flerkulturelt samfunn er det egentlig ”midt i mellom”. Her bor det en blanding av innvandrere og etniske nordmenn. Det er ikke akkurat et gettoområde, men det er heller ikke et ”rent norsk område”, hvis dere forstår hva vi mener. Vi synes allikevel det er fint å være en del av dette flerkulturelle og norske samfunnet. Siden det er fint å bo på et område der det bor mange mennesker med sine kulturer og tradisjoner. Vi kan lære andre om vår kultur og lære av deres kultur! Så det er bra!


Nå skal vi fortelle dere litt om hver av oss.


Rupinder Kaur, jeg, er en lege og jeg arbeider i Rikshospitalet i Oslo. Jeg har arbeidet der det siste året og vil nok gjøre det en god del framover i tid. Som person er jeg en hyggelig og grei person. Jeg er en ansvarsbevisst kvinne som gjør det hun må for å nå sine mål. Jeg kommer fra India og tilhører sikhismen og egentlig står jeg religionen min veldig nær, det skal dere få vite mer om nå. Jeg snakker Punjabi, det er morsmålet mitt. Men jeg kan også hindi, urdu, engelsk, norsk og tysk i tillegg. Men det egentlige morsmålet mitt er Punjabi, og det er det jeg snakker mest av i tillegg til norsk. Min familie har alltid vært sikher. Lenger bakover i slekta mi finner du bare sikher. Grunnen til det er at det ikke er vanlig blant oss å konvertere til andre religioner eller gifte oss med en person fra en annet land/religion. Tipp tipp foreldrene mine levde jo i gamle tider, og da var det nok ikke akseptert å konvertere eller å gifte seg med en fra en annen religion. Dette er lov i dag, men jeg tror ikke jeg kommer til å gifte meg med en ikke- inder, det blir nok en sikh og inder. Det er ikke noen spesiell grunn til at alle har vært sikher opp gjennom tiden, det, det handler om er tradisjon og kultur. Så slik er det.


Afshan Ali, jeg. bor sammen med Rupinder Kaur. Jeg er økonomisjef for selskapet Bjarlands AS i Oslo. Der har jeg arbeidet de siste to årene. Som person er jeg en hyggelig kvinne som bruker en god del av tida si på å lese bøker om økonomi og lignende. Jeg kommer fra Pakistan og tilhører religionen Islam, som også er veldig viktig for meg. Akkurat som Rupinder, så gjelder det samme for meg. Alle i min slekt og familie er muslimer og grunnen til det er rett og slett tradisjon og at det alltid har vært sånn, og da er det ikke noe poeng i å endre på det.

Så dette var om Afshan og Rupinder.

Nå skal dere få vite mye mer om våre tanker, meninger, politisk tilhørighet, samliv og religioner, og hvorfor vi står for det vi står for. Håper det er spennende!


Samlivsform:

Afshan og Rupinder bor sammen som venner i samme leilighet. Vi kan vel kalle deres samliv for ”to venner som bor sammen”. Det er flere grunner til at vi valgte å bo sammen som venner. Men vi kan si at hovedgrunnen er økonomien. Vi tjener til sammen 770 000 kroner i året. Dette er ikke akkurat lite, men hvis vi skulle være mann og kone måtte vi nok ha en del barn og da ville vi ha større utgifter. Det er dyrere å bo sammen som mann og kone, enn som venner. Når vi er venner er det billigere. Hvis vi binder religion og kultur til dette, ville nok samlivet vårt bli annerledes. Tenker vi oss om tror vi egentlig at vi er gift da vi er 30 år gamle. Grunnen til det er at vi ikke akkurat vil gifte oss som 40-åringer. Samtidig kan jeg jo si at det er normalt i våre religioner å være gift når man er 30 år. Men det er ikke alltid sånn. Det er vanskelig å si hvordan livene våre vil være når vi er 30 år gamle, men det er fullt mulig at vi bor sammen som venner da og. Vi har også tenkt på jobb og studier når vi valgte dette samlivet. Det er ikke så lenge siden vi avsluttet våre studier, og nå er vi ganske nye ute i jobb og arbeidslivet. Da er det vanskelig å kjøpe hver vår leilighet. Vi hadde heller ikke råd til å kjøpe hver vår bolig. Men vi har en del overskudd hvert år, og dette sparer vi opp. Senere når vi har råd, vil vi kanskje kjøpe hver vår leilighet og stifte familie. Slik tenker vi da at livet vårt skal være, når vi har denne økonomien. Så grunnene til dette samlivet er i hovedsak økonomien.


Positive og negative sider ved dette samlivet:

Det er flere positive sider ved å bo sammen som venner. Da tenker vi alt fra utgiftene, økonomien og det sosiale ved det.

Her ser du de positive sidene ved å bo sammen som venner:


  • Det er billigere, rimeligere: Hvis vi hadde kjøpt hver vår leilighet (noe vi ikke har råd til), hadde vi hatt flere utgifter. Nå betaler vi like mye på det meste og da går budsjettet ganske greit.
  • Sosialt og vennskap: Det er bra fordi vi er gode venner, og da er det ganske fint å bo sammen. Vi holder på vennskapet vårt, og det er også veldig sosialt. Vi kan snakke sammen hele tiden og ha det fint.
  • Vi betaler kun for oss selv: dette er bra fordi vi bare er to personer i denne familien. Hvis vi var en familie måtte vi betale for barna og sånt. Men nå som vi bare er to, tjener vi kun til oss selv, det er bra. Samtidig har vi bare oss selv og tenke på, og ikke noen barn og sånt.
  • Vi lærer å klare oss her i livet, bli selvstendige/uanhengige: Siden vi for eksempel ikke bor samme med familien, lærer vi å klare oss på egenhånd. Dette er jo positivt for oss, vi lærer oss hvordan man skal klare seg og stå på sine egne bein. Vi lærer oss å leve på vår egen lønn.

Dette er vel det positive med dette samlivet.


Det negative med dette samlivet:

Det er ikke så mye som er negativt med dette samlivet tror jeg. Men noen punkter kan vi vel nevne:


  • Vi må dele på det meste, dermed får du ikke på en måte all den friheten du vil ha. Dere må snakke med hverandre om alt som omhandler ”husting”, budsjetter og sånt. Og passe på at alle for like mye av alt på en måte.
  • Noe annet som kan være negativt, er at vi er 30 år gamle, og dermed har lyst på våre egne selvstendige liv. For eksempel stifte familie og lignende.

Det er da egentlig det negative vi kommer på, men det meste er positivt.



Livssyn – Hvilket livssyn har du/dere? Fortell om religionen din. Hvorfor har du dette livssynet? Er det noe du har blitt født inn i, eller er det noe du har valgt i voksen alder?

Etiske og moralske verdier – Hva mener du er dine moralske og etiske verdier i livet, hvorfor står du for disse?


Rupinder Kaurs livssyn og moralske og etiske verdier:

Rupinder Kaur tilhører religionen sikhisme. Dette er den 6. største verdensreligionen som de fleste i dette landet har veldig lite kunnskap om. Sikhismen er en monoteisk religion, det vil si at vi tror at det bare finnes en Gud. Man sammenligner ofte Sikhisme med Hinduisme, men noe du bør vite at Sikhismen er mer lik Islam en Hinduisme. Da mener vi i hovedsak synet på Gud, bønn og bønner i tempelet, eller som en sikh sier det: en gurudwara(guruenes hus/tempel). Vel, nå skal vi ikke begynne å fortelle dere mer om denne religionen, men det vi skal fortelle er hvordan og hvorfor Rupinder tilhører dette trossamfunnet. Jeg har dette livssynet/religionen fordi mine foreldre er det og jeg har vokst opp i denne religionen. Jeg har vært sikh hele livet, og jeg er sikker på at jeg videre i framtiden ikke vil konvertere til en annen religion. Grunnen til det er at jeg har veldig mye kunnskap om min religion, jeg kan det meste om sikhismen. Jeg synes at læren i min religion er veldig interessant. Jeg kan jo mye om vår historie og sånt. Sikhismen sier at de er en religion som står for likestilling, likeverd og rettferdighet. Dette er sentrale leveregler vi sikher lever med. Sikhene i Oslo, dem jeg er en del av, har hvert år en markering i aprilmåneden. Det kalles Vaisakhi, og denne dagen feirer vi at sikhismen ble grunnlagt. I Oslo, pleier vi å gå i en marsj i Karl Johans Gate. Da ser du flere plakater der det først og fremst står: ”Sikhismen står for likestilling, likeverd, rettferdighet og at er imot rasisme”, og lignende ting. I sikhismen er det vanlig at menn ikke klipper hår og skjegg, men familien min har det ikke sånn. Sånn praktisk sett kan jeg si at familien min egentlig ikke er så religiøs. Faren min går ikke i turban og det samme gjelder broren min. Det er ikke noe påbud i sikhismen at man skal gå i turban og lignende, men dette kan du selv velge. Hvis du følger de sentrale/viktigste levereglene er det jo greit. Vi går til gurudwaraen når det egentlig passer oss. Det er vanlig at de fleste sikher går til gurudwaraen hver søndag, det er også åpent alle de andre dagene, men søndager er de fleste fri og da passer det de fleste. Vel, det er ikke Afshan som blir med meg til gurudwaraen tilvanlig, men jeg pleier å gå med familien min. Alle kan gå i en gurudwara, men så er det vanlig at Afshan går til moskeen med resten av familien sin, fordi hun er muslim.


Nå vil jeg snakke litt mer om mine etiske og morale verdier. Da mener vi hvilke leveregler jeg har her i livet. En sikh har nok sine regler de må følge. Men som sagt er jeg ikke skikkelig religiøs. Sikhismen er også en religion som gir deg ganske mye frihet. Du kan selv velge hvordan du vil leve. Homofili er saker som diskuteres mye nå til dags. Dette er temaer som også tas opp i sikhismen. Slik jeg vet, er homofili akseptert i sikhismen, men jeg er egentlig veldig sikker på at du vil finne veldig få homofile sikher. Men jeg tror ikke at du vil få så mye respekt i folks øyne hvis du er homofil og sikh. Samtidig er det ikke lov å gifte seg hvis man er homofil i sikhismen. Selv har ikke jeg så mye å si om homofili og homofiler. Jeg bryr meg egentlig ikke om homofile. Hvis de er det så er de det. Men selv er jeg hundre prosent sikker på at homofili er noe som er veldig langt fra familielivet mitt. Ingen jeg kjenner er homofile, og jeg må innrømme at jeg hadde følt meg litt rar hvis noen jeg kjente var det.


Regler jeg har i livet er blant annet at det er blant annet at i vår religion er det vanlig at det er barna som skal passe på foreldrene sine når de blir eldre. Det er ikke sånn at når vi har blitt eldre og stiftet vår familie, så glemmer vi ikke foreldrene våre helt. Det er jo på grunn av dem vi finnes. Så dette er en veldig viktig leveregel for meg. Det er ikke vanlig i vår kultur at vi sender våre gamle foreldre til et sykehjem. Fordi det er slik jeg kan si det: Hvis foreldrene kan hjelpe barna med å ta sine første skritt, kan ikke barna hjelpe foreldrene med å ta sine siste skritt her i livet? Dette er et ordtak som betyr veldig mye for meg som menneske. Når jeg blir stor skal jeg selv ta vare på mine foreldre. Jeg må innrømme at jeg er en person som tenker veldig mye på min mor og far og familie. De er de viktigste jeg har her i livet. Grunnen til det er at jeg en gang så en film, som handlet om dette, så lenge foreldrene har penger så holder barna seg til dem, men når foreldrene ikke jobber lenger og vil leve med sine barn, vender de ryggen til. Etter dette, tenkte at sånn skal ikke jeg være. Andre viktige regler jeg har er dette med å være snill. Foreldrene mine har lært meg at det er viktig å respektere andre mennesker, særlig eldre. Fordi eldre har levd livet mer enn oss, dermed vet de mer om det og da er der viktig å respektere dem. Andre regler jeg har er jo at jeg må følge reglene noen står i vår hellige bok: Guru Granth Sahib”. Som tidligere sagt har vi det slik i religionen vår at likestilling, likeverd og alt det andre står sentralt. Vi mener at alle har like rettigheter og at alle er likeverdige uansett nasjonalitet, religion, kjønn og hudfarge. Det er flere beviser på at religionen vår tillater alle andre religioner å komme til for eksempel tempelet vårt. Golden Temple Amritsar, som ligger i India i Punjab, er vår største helligdom. Tempelet er laget ekte gull, og den har fire dører til hver side. Det sies at dørene symboliserer at her er det åpent for alle uansett nasjon, religion og kjønn. Så egentlig er jeg veldig stolt av å være sikh, fordi jeg er enig i de fleste levereglene våre og vi har et godt syn på det meste. Da tror jeg at det er nok om mine leveregler og religion.



Nå skal vi skrive om Afshans religion og hennes leveregler.

Jeg, Afshan, tilhører religionen Islam. Min religion er egentlig veldig viktig for meg. Jeg er en muslim. Og det muslimer gjør er å lese Koranen som består av 30 kapitler. En av reglene jeg har er jo å be til gud, når vi har disse bønnene. Vi ber til gud fem ganger daglig. Vi jenter i religionen vår har mange viktige ting som må følges med koranen. Der står det alt vi skal gjøre og ikke gjøre: der står det hvilke regler som er riktige og ikke riktige. Det er en hellig bok som har blitt sendt ned fra himmelen av Gud, Allah.


I koranen står det for eksempel at vi jenter ikke kan se på guttene som de fleste ande gjør. Vi kan ikke elske dem. Det er leveregler jeg lever med. Vi kan ikke vise et eneste hår fra kroppen vår til fremmede eller til noen andre. Men de fleste tenker ikke på dette, som meg, og nå som verden har blitt mer moderne tenker ikke folk så mye på alt det som står i koranen på en måte. Men en annen regel vi har er at vi også må passe på våre foreldre når de blir eldre, fordi det er vår plikt. Vi kan heller ikke gå imot dem, fordi det er i vår kultur.


Det er da alt det jeg har å si om mine leveregler.


Hvorfor jeg har dette livssynet:

Jeg er muslim fordi mine foreldre er muslimer og jeg har oppvokst i denne religionen. Mine foreldre har lært meg alt om islam helt siden jeg var barn. Jeg kan ikke endre min religion nå. Fordi det får jeg ikke lov til av mine foreldre samt at islam også er imot dette. Jeg ville bo sammen med venninnen min Rupinder fordi jeg studerer og som tidligere sagt på grunn av økonomiske grunner. Vi er gode venner siden ungdomsskolen derfor syntes vi at det var ganske greit å bo sammen. Men vi har aldri gjort noe som har gjort at vi ble uenige med våre foreldre og flyttet ut eller noe sånt. Jeg har bestemt meg for at jeg selv skal gifte meg med mannen jeg liker etter hvert. Som en voksen synes jeg at jeg har rett og lov til det. Så når det gjelder mine regler, kan man først og fremst binde de sammen med religionen min. Jeg må leve med regler som står i Koranen. Og Koranen uttalelser er viktige for alle muslimer, meg også. Det var alt av Afshan.



Politisk tilhørighet – Hvilket politisk tilhørighet har du/dere? Fortell om denne politiske ideologien. Hvorfor har du valgt den? Er det flere i det sosiale nettverket ditt som deler dette synet med deg/dere?


Nå til dags er det alltid et eller annet som er oppe i politikken. Vi er begge ganske engasjert i ulike typer politikk. Vi skal nå først skrive hva slags politikk Afshan er interessert i og hvorfor hun står for dette og sine meninger.


Afshan er en person som følger veldig mye med i miljøpolitikken. Hun synes at det er veldig viktig at myndighetene tar dette temaet på alvor og prøver å hindre klimaendringene før det er for sent, eller før jorda tørker ut, slik hun kaller det. Vi leser stadig i avisene at på grunn av forurensning så øker klimaet på jorda. Vi forurenser mye med bileksos, søppelavfall, annen søppel og lignende og dette fører til at det blir såkalte hull i ozonlaget. Da greier ”solstråler” å komme gjennom disse hullene og de varmer opp jordkloden. Afshan mener at dette er veldig alvorlig og at det dermed er viktig å prøve å forurense minst mulig. Grunnen til at hun er interessert i denne type politikk er fordi hun bryr seg om naturen og dyrene som lever der. Hun vet at klimaendringene fører til at isen på Arktis smelter, dette fører videre til at de få isbjørnene vi har er i fare for å bli utryddet. Hun har tidligere vært medlem av en miljøvernorganisasjon, men så måtte hun slutte på grunn av jobben som økonomisjef. Dette er også en av grunnene til at vi ikke har bil. Siden Afshan er så opptatt av å bevare det biologiske mangfoldet, mente hun at det er galt å ha en bil. Det forurenser mye, og trikk/t-bane og buss forurenser mindre. Afshan er også aktiv medlem av organisasjonene ”Pass på miljøet” og ”Stopp klimaendringene!”: Så dette viser jo hvorfor miljøpolitikken er så viktig for henne, jo fordi hun bryr seg om naturen og dyrene. Og samtidig vil hun at jorda skal ”leve” lengst mulig. Hvis klimaendringene fortsetter i det samme tempoet vil jorda bli veldig varm og tilslutt tørke ut.



Dette er jo et tema alle partier diskuterer nå. Alle er enige i at det er viktig å stoppe klimaendringene. Så når det gjelder hvilke partier Afshan støtter og stemmer på så må det nok bli AP og SV. Hun er enig i deres barnehagepolitikk, spesielt SV som kjemper mye for full barnehagedekning. De gjør mye for å skape flere barnehageplasser. Dette synes Afshan er viktig fordi en dag vil jo hun selv ha barn og da vil hun at barna hennes skal få barnehageplass. Ellers liker hun også arbeiderpartiets politikk hvor de jobber for å skape en rettferdig verden, en verden uten fattigdom og at de fokuserer på at alle mennesker er likeverdige og likestilte uansett hva. Arbeiderpartiet gjør også mye for å beholde det biologiske mangfoldet, derfor stemmer Afshan på dem.


Arbeiderpartiet mener at denne utviklingen må stoppes. Arbeiderpartiet vil derfor øke barskogvernet og verne andre viktige områder som har verdi for det biologiske mangfoldet. Hun er også engasjert i innvandrerpolitikk. Dette fordi hun først og fremst er innvandrer selv og er interessert i å følge med på hvordan et land som Norge behandler utlendinger. Dette er noe SV diskuterer mye.

Så dette kan vi si da er ”den politiske siden av Afshan”.



Så har vi selvsagt Rupinder.

Hun har også ulike typer politikk hun er interessert og engasjert i. Rupinder er egentlig ikke så mye interessert i miljøpolitikk som Afshan. Grunnen til det er liten interesse for det, og hun er en person som setter seg selv foran den biologiske mangfoldet på en måte. Rupinder har alltid vært en person som har vært interessert politikk som i første omgang omhandler oss mennesker(ja slik er jeg i virkeligheten og). Så siden det er mennesker som tar førsteplassen på hennes liste over det viktigste her i livet er hun interessert i politikken om blant annet likestilling mellom kvinner og menn. Hun mener at det som er ”beviset” for et godt fungerende samfunn, er likestilling mellom kvinner og menn. Det er det som kan få verden til å bli et bedre sted å bo på. Hun er særlig interessert i likestilling mellom begge kjønn i innvandrerfamilier. Der er det ofte slik at menn har flere rettigheter enn kvinner på de fleste steder. Hun er engasjert i dette siden hun vet at dette finnes i Norge, selv om vi ikke alltid oppdager det. Det er til og med ikke likestilling i arbeidslivet i Norge. Flere undersøkelser har vist at det er flest menn som er toppledere. Og at en mannlig sjef tjener mer enn en kvinnelig sjef selv om de har lik utdanning og like gode kvalifikasjoner. Rupinder interesserer seg for dette, fordi hun alltid har tenkt på menneskerettigheter og at alle mennesker er like. Samtidig har hun selv mange venner som sier at de ikke har like gode muligheter som menn til å få en lederjobb for eksempel. Da valgte hun at dette var en sak hun ville få fram til myndighetene. Det er en del debatter om dette, men vanligvis er ikke dette det første en politiker tenker på ved valg. For å prøve å gjøre noe med dette problemet er Rupinder en aktiv medlem av Det Norske likestillingspartiet og Det Politiske Kvinnepartiet. Her diskuterer Rupinder med flere andre engasjerte om hva som muligens kan gjøres for å få full likestilling i landet i de fleste felter. Så dette er noe Rupinder er ganske interessert, og grunnene er allerede sagt over men er i hovedsak at dette er noe viktig og da er det viktig at noe prøver å gjøre noe med det. Samtidig fordi Rupinder alltid har vært interessert i dette.


Andre politiske saker hun er interessert i er nok større utdanningsmuligheter for de fleste, innvandrerpolitikk og eldre - omsorgs politikk. Rupinder er opptatt av større utdanningsmuligheter for alle fordi hun vil at man skal kunne bli det man vil, samtidig tenker hun på barna sine som en dag vil vokse opp i dette samfunnet. Da er det viktig at alle har flere ”linjer/utdanninger! å velge mellom. Samtidig er det viktig fordi kunnskap/lærdom/vitenskap er det som bygger opp et godt samfunn. Innvandrerpolitikken er hun også interessert i. Først og fremst fordi hun er innvandrer selv, og fordi det er viktig å behandle alle innvandrere likt som etniske nordmenn. Eldre og omsorgspolitikk er hun interessert i fordi hun tenker på foreldrene sine. Det er viktig at de får de tilbudene de har krav på, men siden det er i sikhers tradisjon å passe på sine foreldre selv når de blir eldre så er ikke dette det aller viktigste for henne heller. Rupinder stemmer på SV fordi de er de som kjemper ganske mye for sakene over. Samtidig har hun selv møtt Kristin Halvorsen. Hun har lovet sikhene at hun skal gjøre noe for at folk i Norge skal få vite mer om vår religion(sikhismen), siden folk vet så lite om den. Dette synes Rupinder er veldig bra. Samtidig kjemper de mye for at innvandrere skal ha det godt i Norge. Det som er nevnt over er saker som er sentralt i SVs partiprogram og derfor er Rupinder stort sett enig med dem.

Så dette er da alt vi kan si om ”den politiske siden av Rupinder”.


UENIGHET OM MILJØPOLITIKK OG KJØP AV BIL

Når det gjelder hva Rupinder og Afshan er uenige om når det gjelder politikken: Må det vel bli dette med det biologiske mangfoldet. Afshan mener at dette er veldig viktig, men Rupinder synes ikke at dette er så viktig. De har jo ikke bil på grunn av dette, det vil si på grunn av Afshans uttalelser. Rupinder er veldig uenig med Afshan om dette med kjøp av bil. Rupinder ville egentlig ha en bil, men så sier Afshan at de må tenke på miljøet, og at de heller kan reise kollektivt. Dette har vært et stor diskusjon mellom Rupinder og Afshan, når det gjelder denne klimapolitikken og bilen. De er fortsatt uenige men så har det vel egentlig endt med at Rupinder og Afshan ble enige om å ikke ha bil. Men Rupinder er fortsatt litt sur, fordi hun vil egentlig ha bil men ”miljøet til Afshan må jo ikke bli skadet på et eller annet vis!” Så Rupinder mener at de må tenke mer på dem selv enn miljøet, men Afshan mener at det er miljøet som er viktigst.

Så dette er vel det vi er uenige om når det gjelder miljøpolitikken.

Det var det!

Da er vi vel ferdige med KRL/samfunnsfag oppgaven. Det ble en lang oppgave siden vi syntes dette var spennende og det er kult å skrive om vår kultur og sånt!
Håper dere likte dette, vi er i alle fall fornøyd med den!
JJ

SKREVET AV RUPINDER OG AFSHAN


Ingen kommentarer: